• Tollebeek – Bolsward 18 mei 2019 eindstand 5-1
    Dit was weer een prachtige voetbalmiddag in de Tollebeek Arena, door sommigen ook wel de Tollebeker Kuip genoemd en daar kan het kolken. Dit jaar wist Tollebeek alle thuiswedstrijden overduidelijk te winnen. En dan vandaag de laatste competitie wedstrijd van dit seizoen thuis tegen Bolsward, met hopelijk voor Tollebeek nog een toetje in de vorm van de nacompetitie voor promotie. Voor Bolsward stond er niets meer op het spel. De opstelling: Doel: Jasper Nooren, achter: Lars Sipma, Bas Leyten, Joost Swart en Chris van Otterloo. Midden: Henk Pit, Robbie Bartelds en Max van der Reest en de voorste drie: Marijn Brandsema, Rik Loman en Martin Apperlo. Reserves Arno Jonkers, Noah van der Reest, William van Otterloo en keeper Gerben Sieperda. Ook oud aanvoerder Jordi Schouten maakte weer 90 minuten, hij hield het spel mooi breed door strak langs de lijn (met de vlag in de hand) zijn werk te doen.
    De eerst 5 minuten had Bolsward een licht veldoverwicht, maar wist dit niet om te zetten in kansen, Tollebeek begon gelijk met druk zetten in de 5e minuut was het al raak. Tollebeek veroverde de bal op het middenveld en Henk Pit gaf een mooie dieptepass op Rik Loman en Rik was de verdediging te snel af en schoot vanaf links met rechts, alleen voor de keeper de bal perfect in de lange hoek, de keeper was kansloos 1-0. Een minuut later alweer een Tollebeker kans, het was opnieuw Henk Pit die nu Martin Apperlo bediende, maar dit keer redde de keeper bekwaam. Even later een lange bal van Bas Leyten op de diepgaande Lars Sipma die de bal over de keeper schoot, maar deze kon met een laatste krachtsinspanning de bal omhoog tikken en daarmee een goal voorkomen. Bolsward wist hier aanvallend niet veel tegenover te stellen en hun gevaarlijke spits Bart Gietema, lag goed aan banden bij onze centrale verdedigers. Na 20 minuten een mooie cross pass vanaf links door Marijn Brandsema op Henk Pit, maar het schot van Henk verdween helaas naast het doel, even later een identieke situatie, maar ook nu wist Henk het net niet te vinden. Ook links back Chris van Otterloo kwam nog een keer gevaarlijk op stomen, maar zijn voorzet kon ook onschadelijk gemaakt worden. In de 22e minuut een kopbal van Bolsward over het doel van Tollebeek, door Bart Gietema na een vrije trap vanaf rechts. In de 28e minuut een vrije trap van Bolsward op circa 22 meter recht voor het doel, deze werd door Gietema in de opspringende muur geschoten. Tollebeek leek in deze fase iets te verslappen en helaas viel na ruim een half uur spelen ook laatste man Joost Swart uit met een lichte blessure. Hij werd vervangen door William van Otterloo die rechtsback kwam te spelen, dit had wel de nodige omzettingen tot gevolg. Robbie Bartelds werd laatste man, Lars Sipma ging naar de voorhoede en Martin Apperlo kwam op ‘6’ te spelen. Tollebeek pakte in deze fase de draad weer goed op. Lars Sipma werd rond de 35e minuut stevig van achteren gepakt op zo’n 30 meter vanaf het doel, behalve een gele kaart voor de tegenstander, leverde de vrije trap helaas niets op. Op slag van rust nog een beste kans voor Marijn Brandsema, nadat Rik Loman hem alleen voor de keeper zette, maar Marijn was nog niet gelukkig in de afwerking, een terechte ruststand 1-0.
    Na rust een prima spelend Tollebeek dat de bal mooi rond liet gaan en goed positiespel speelde. Bolsward probeerde dat te ontregelen door spits Bart Gietema terug te halen naar het middenveld, echter Tollebeek bleef hem goed de baas. De aanvallen van Tollebeek golfden op het Bolsward doel af, mooie voorzetten van Lars Sipma, Rik Loman en Marijn Brandsema gingen er net niet in. Bolsward brak nog een keer gevaarlijk uit over rechts en het schot belande gelukkig voor Tollebeek boven op de lat. Tussentijds nog een ziedend afstandsschot van Chris van Otterloo wat voor Tollebeek net langs de verkeerde kant van de paal ging. In de 58e minuut viel dan de bevrijdende 2-0, Lars Sipma was op rechts zijn tegenstander te snel af en zijn voorzet werd door Max van der Reest met zijn ‘verkeerde’ rechterbeen beheerst binnengeschoten. Tollebeek bleef doorgaan en Bolsward geloofde het wel en kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. De Tollebeker aanvallen bleven op het Bolsward doel aanrollen en in de 65e minuut viel de volgende goal, Marijn Brandsema schoot vanaf randje 16 hard in de korte hoek en dit schot was de verder prima keepende doelman van Bolsward te machtig 3-0. Tollebeek bleef doorgaan en ook de 4-0 was een mooie goal na een voorzet van Rik Loman vanaf links, die door Lars Sipma vanaf de 2e paal werd terug gekopt voor het doel en daar stond Marijn om zijn 2e goal van de middag te maken. In de 72e minuut wist Bolsward iets terug te doen en maakt de eretreffer, een aanval over de rechterkant werd strak voorgezet en met links vanaf een meter of 10, mooi en onhoudbaar binnengeschoten. Tollebeek liet zich niet uit het veld slaan en bleef met goed positiespel de gevaarlijke voorwaartsen zoeken. Rechtsback William van Otterloo had nog een prachtig diagonaal schot wat net voorlangs suisde en eigenlijke een beter lot verdiende. In de 83e minuut geel voor aanvoerder Martin Apperlo na een frustratie overtredinkje op het middenveld tegen Bart Gietema, nadat vlak daarvoor Rik Loman hard werd gepakt en er niet gefloten werd door de verder prima fluitende scheidsrechter Albada. In de 86e minuut de 5-1, Rik Loman legde terug op Martin Apperlo en met een bekeken schot vanaf een meter of 14 verdween de bal in het net 5-1. Dit was tevens de eindstand. In de 80e minuut werd Max van der Reest met applaus gewisseld voor zijn neef Noah van der Reest die na lange afwezigheid zijn rentree maakte in het eerste. Ook Arno Jonkers kwam Henk Pit nog vervangen zodat alle wisselspelers speelminuten kregen in deze voor Tollebeek mooie afsluiting van de thuiswedstrijden.
    Volgende week uit de laatste competitiewedstrijd tegen het reeds gedegradeerde Nagele, een streekderby op normaal gras en dat ligt Tollebeek niet echt. Mocht Tollebeek winnen dan is het afhankelijk van de uitslag Makkum- TOP, waarbij TOP nog op een potentiele degradatieplaats staat en Makkum ook voor de 3e periode gaat. Mocht Makkum niet winnen en Tollebeek wel dan speelt Tollebeek promotiewedstrijden. Komt dat allen volgende week zien om 15.00 uur in Nagele, dat is dan tevens de laatste competitiewedstrijd van Trainer Gert Vosjan en leider Richard van der Steege.
    Verslag: Bert Apperlo