• SWZ VV - Tollebeek 27-10-18
    Zaterdag 27 oktober opnieuw een prachtige voetbalmiddag, een lekker zonnetje, een mooi kunstgrasveld en 2 ploegen die wilden voetballen en die beiden in de top van de vierde klasse A verblijven. SWZ VV was vorig jaar de ongeslagen kampioen in de vijfde klasse, maar daarin spelen dan ook een aantal jongens die op veel hoger niveau hebben gespeeld.
    Tollebeek startte met dezelfde opstelling als de laatste keer tegen Nagele. Het eerste kwartier was duidelijk voor Tollebeek, de gevaarlijke aanvallers Rik Loman, Marijn Brandsema en Martin Apperlo misten alle drie een mooi kans. SWZ kwam hier goed mee weg en nam het initiatief van de wedstrijd over en door goed positiespel wisten ze Tollebeek onder druk te zetten, dit resulteerde in de 13e minuut in het eerste schot over de Tollebeker goal. Vlak hierna kwam Rik Loman nog een keer alleen voor de keeper, maar helaas won de keeper ook dat duel. Ook Keeper Jasper Nooren die een prima wedstrijd speelde, had nog een beste redding toen een Sneker alleen voor hem verscheen. Na een kwartier spelen was het dan raak voor Sneek, uit een scrimmage voor het doel, na een corner, wist Tim Postema de bal van dichtbij binnen te werken 1-0. SWZ bleef aandringen, maar zo nu en dan wist Tollebeek gevaarlijk onder de druk uit te spelen. Daarbij schuwde SWZ de harde tackles niet. Zo werd Martin Apperlo keihard van achteren onderuit gehaald terwijl de bal allang al gespeeld was. De no 6 van Sneek kwam hierbij heel goed weg met de gele kaart, want rood was op z’n plaats geweest. Halverwege de eerste helft een mooie counter van Sneek over de rechterkant en de strakke voorzet leek bij de 2e paal niet te missen maar gelukkig voor Tollebeek ging deze bal naast. Ook Tollebeek speler Lars Sipma greep een keer hard in op het middenveld en moest dat terecht met de gele kaart bekopen.
    Tollebeek bleef ook haar kansen creëren, zo kopte Henk Pit een bal door op Rik Loman die vlak voor de keeper van verbazing vergat uit te halen en de keeper de bal simpel kon pakken. Het spel golfde op en neer en ook Jasper Nooren wist door snel uit te lopen tot buiten de zestien nog een doelpunt te voorkomen. In de 39e minuut viel de 2-0, Tollebeek verspeelde de bal op het middenveld en de ingezette aanval van Sneek werd gevolgd door een voorzet die door de Tollebeek verdediging werd gemist en het was opnieuw Tim Postema die beheerst de 2-0 binnenschoot. Dat was een domper voor de Tollebekers. Even later zelfs een penalty voor Sneek omdat een doorgebroken aanvaller door keeper Jasper Nooren, ligt werd aangetikt terwijl hij er langs ging maar de bal eigenlijk al buiten zijn bereik was. Strafschop, maar met een katachtige reflex wist Jasper de bal uit de hoek te tikken, een geweldige redding. Op slag van rust kreeg Rik Loman nog een mogelijkheid om de stand een dragelijker aanzien te geven, maar daarvoor moesten de Tollebekers nog even geduld hebben. Ruststand 2-0.
    Na de rust kwam Tollebeek met 2 nieuwe spelers in het veld. Max van der Reest kwam op links half in de ploeg voor Henk Pit. En Albert Visscher kwam rechtsvoor in de ploeg voor William van Otterloo, dat had nog wat logische aanpassingen in de opstelling tot gevolg. Hoofdtrainer Gert Vosjan en assistent Renee Buysse hadden de tactiek aangepast en Tollebeek klapte er vol bovenop. Dit had de achterhoede van SWZ onder leiding van de prima spelende, oud hoofdklasse speler Age Heins Boersma duidelijk niet verwacht. In de 52e minuut resulteerde dit in de terechte aansluitingstreffer. Op een pas van Rik Loman was het Lars Sipma die binnen de 16 snel wegdraaide en hard in de lange hoek schoot. 2-1. Tollebeek bleef doorgaan met druk zetten en dat leverde achterin soms ruimte op voor Sneek en keeper Jasper Nooren moest opnieuw handelend optreden in een 1op 1 situatie en dat deed hij weer bekwaam. In de 55e minuut de terechte gelijkmaker, op een diepte pas van centrale verdediger Joost Swart kwam Rik Loman vanaf links vrij op de 16 en hij haalde hard uit in de korte hoek 2-2. In de 59e minuut kwam Tollebeek zelfs op voorsprong. De gehele voorhoede van Tollebeek gaf vol druk op de verdediging van Sneek en de keeper kreeg de bal en schoot in deze noodsituatie de bal van ellende tegen de benen van Albert 2-3. Echter kort daarna viel de gelijkmaker alweer, uit een dubieus toegekende vrije trap, na vermeend hands, op circa 20 meter van het doel. Wist links back Rinke Hiemstra de bal mooi in de lange hoek te schieten 3-3. In de 70e minuut kwam de thuisclub zelfs op een 4-3 voorsprong toen een gekraakt schot van Freerk de Jong onhoudbaar over keeper Jasper Nooren in het doel verdween. SWZ bleef stevige overtredingen maken en opnieuw moest de ongrijpbare Rik Loman het ongelden, waarbij de no 4 van Sneek terecht geel kreeg. Tollebeek bleef ervoor strijden en in de 74e minuut roste Martin Apperlo een afgeslagen corner net over de lat. Even later viel de terechte gelijkmaker dan toch. Een schitterende aanval over een aantal schijven belande bij Robby Bartelds en hij zag Lars Sipma mooi vrij staan op de rand van de zestien en Lars ronde dit bekwaam af met een strak schot, zijn tweede goal van de middag 4-4. In de slotfase nog wat spelde prikken over en weer maar de strijd was gestreden en wat voor een strijd, de toeschouwers hebben volop kunnen genieten van opnieuw een doelpunten festijn. In de laatste minuten kwam Arno Jonkers nog in het veld voor de moegestreden Lars Sipma. Complimenten verdienen ook de beide achterhoede spelers Bas Leyten en Chris van Otterloo die hun handige tegenstanders grotendeels bekwaam en fair uitschakelden. Eindstand 4-4.
    Volgende week thuis tegen Makkum, voor Tollebeek een tegenstander van een aantal jaren terug, die vorig jaar nog in de derde klasse speelde, maar die nu in de middenmoot staan. Tollebeek staat nu 2e dus opnieuw een topper in 4A in Tollebeek. Komt dat zien en kom onze ‘Tollebeker Boys’ die tot nu toe ongeslagen zijn aanmoedigen, want spanning en sensatie is gegarandeerd.

rfwbs-sliderfwbs-slide