• 11 mei 2019 Makkum- Tollebeek, eindstand 4-2
    Vandaag de subtopper tussen de ploegen die 4e en 5e staan in de 4e klasse A en beiden nog kans maken op een promotieplaats.
    Tollebeek begon in dezelfde opstelling als vorige week en Makkum had de aftrap. Tollebeek probeerde zoals gewoonlijk met goed verzorgd voetbal de voorste linie in stelling te brengen, terwijl Makkum vrijwel uitsluitend de ‘lange bal’ hanteerde op hun fysiek sterke spits Frederik Topfer.
    In de zesde minuut was het al raak voor Tollebeek, een mooie aanval over de rechterflank waarbij Lars Sipma een mooie pas gaf op Marijn Brandsema en deze een strakke voorzet afleverde op de rand van de zestien en Martin Apperlo de bal in één keer loepzuiver diagonaal in de lange hoek schoof, een doelpunt uit het boekje. Tollebeek bleef een aantal mogelijkheden creëren. Zo kon Rik Loman na een pas van Chris van Otterloo op de keeper afgaan, maar zijn schot werd gepareerd. Ook Makkum liet zich niet onbetuigd en keepers Jasper Nooren verrichte in de 16e minuut een prima redding. Het spel golfde op en neer en even later was het Max van der Reest die op aangeven van Marijn over het doel schoot. Bij Tollebeek sloten de linies niet goed aan omdat de achterhoede te ver achteruit liep, waardoor er ruimte ontstond op het middenveld en de eerder genoemde Frederik Topfer wist daardoor voor het nodige gevaar te zorgen. Ook deelde deze speler een aantal onreglementaire ‘beuken’ uit, o.a. aan Max van der Reest. Waarbij de anders goed fluitende scheidsrechter van Tuinen, die door het Makkum publiek bij zijn voornaam werd genoemd, veel te veel tolereerde. Echter stopper Bas Leyten had het spelletje ook slimmer kunnen spelen.
    De eerste gele kaart was voor Makkum na een forse overtreding voor Makkummer Ruben van der Velde na een forse charge op Rik Loman. In de 23 e minuut viel de gelijkmaker, de rechtsbuiten sneed naar binnen en viel daarbij over zijn eigen benen, echter de scheids gaf zelfs geel aan Chris van Otterloo en een vrije trap op circa 22 meter recht voor het doel. Linkspoot Evert Bruinsma schoot de bal perfect over de muur en strak in de kruising, een mooi doelpunt 1-1. Dezelfde speler pakte even later geel omdat hij Max van der Reest te stevig aanpakte. Tollebeek bleef ook dreigend via Marijn Brandsema en Rik Loman en op slag van rust kregen ze elk nog een beste mogelijkheid om met voorsprong te gaan rusten, de keeper stond echter op de goede plek. In de counter kreeg Tollebeek het deksel op de neus. Op een lange bal ging de rechtsbuiten er vandoor en twee verdedigers lieten hem lopen. Keeper Jasper Nooren liep uit naar de zijkant maar de bal werd toch voor gezet. En aangezien de Tollebeker verdedigers niet meegelopen waren, was het een koud kunstje voor Tjitte Folkertsma om de bal op de doellijn binnen te lopen.
    Ruststand 2-1.
    Na rust een furieuze start van Tollebeek om de gelijkmaker te forceren, dit leverde wel druk op maar nog geen grote kansen. In de 60e minuut was het Frederik Topfer die de verdediging opnieuw te slim af was en vervolgens Evert Bruinsma een beste kans bood, die hij beheerst verzilverde 3-1. Een gevoelige tik voor Tollebeek. In de 62e minuut een snel genomen vrije trap in de diepte van Marijn Brandsema op Martin Apperlo, hij controleerde de bal goed maar de verdediger en keeper wisten het schot samen te keren. Tollebeek bleef ‘drukken’ en even later was het Rik Loman die door Marijn in kansrijke positie werd gebracht, maar ook deze doelpoging strandde. Rick Weerstand raakte even later geblesseerd na een stevige overtreding van Makkum en moest vervangen worden, door Henk Pit. Gelijktijdig werd Lars Sipma vervangen door William van Otterloo. In de 70e minuut nog een lastige kop kans voor Martin Apperlo, die diagonaal over het doel verdween. Tollebeek bleef het overwicht behouden, dit resulteerde in enkele schoten en kopballen maar de counters van Makkum waren ook gevaarlijk. Frederik Topfer trapte nog een bal weg, ver na het fluitsignaal, maar scheids van Tuinen keek ‘toevallig’ de verkeerde kant op. Met de nodige overtredingen wist Makkum stand te houden, zo werd Rik Loman nog een keer gepakt wat geel opleverde voor de no 8 van Makkum. In de 90 e minuut opnieuw een Makkum counter die door Fredrik Topfer na een duidelijk zichtbare handsbal werd binnen geschoten, het ontging de scheids kennelijk opnieuw. 4-1. In de blessure tijd nog een strakke voorzet van Rik Loman die bij de tweede paal door Marijn mooi werd binnengekopt 4-2. Het mocht echter niet meer baten. Door deze gevoelige nederlaag zal Tollebeek de laatste beide wedstrijden moeten winnen om nog in aanmerking te komen voor promotie wedstrijden en heeft het daarbij niet meer volledig in eigen hand. Komende zaterdag komt Bolsward in de Tollebeek Arena op bezoek en daarna uit voor de streekderby tegen het reeds gedegradeerde Nagele als competitie afsluiting.

Verslag: Bert Apperlo